Hock László

Gyógynövényterápia, akupresszúra, reflexológia, kínai és thai masszázs, jógaterápia

Thai masszázs

A thai masszázs eredete

A jelenleg ismert thai masszázst hozzávetőlegesen ezer éve művelik, gyökerei azonban sokkal régebbi korokba nyúlnak vissza. Elméletének és technikáinak forrásait a kínai masszázsban, az indiai ayurvédikus masszázsban és a jógában lehet felfedezni.

A népi hagyomány Jivaka Kumar Bhaccat, Buddha orvosát és barátját tartja a thai orvoslás atyjának, így a thai masszázsrendszer kidolgozását is neki tulajdonítják. A thai masszázs hatása – akárcsak a kínai vagy indiai technikák esetében – elsősorban az energiarendszer kiegyensúlyozásában rejlik.

A thai masszázs technikái

Thai masszázs

A masszázs az izmok nyomásával, nyújtásával, a különböző testhelyzetek felvételével a szabad energiaáramlást igyekszik biztosítani.
Ugyancsak az energiarendszerre hat a hason és a fejen alkalmazott pontkezelés is.

A thai masszázs hatásai

A thai masszázs hatásai közül – a keringésre, szervekre, mozgatórendszerre gyakorolt hatás mellett – a következőket lehetne kiemelni: relaxálás, feszültség – és fájdalomcsillapításstressz csökkentése.

Jellegéből adódóan kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek kezelésére, és komoly szerepe lehet vegetatív zavarokpszichoszomatikus panaszok enyhítésében is. Életminőség javító hatása úgy az egészségeseknél, mint a betegeknél kiemelkedő.

A thai masszázs leírása túlnyomórészt Sárai Gábor: Alternatív mozgás- és masszázsterápia könyvéből való.

Várom érdeklődését, bejelentkezését természetgyógyászati rendelőmbe, ha kérdése van szívesen állok rendelkezésére.

Thai masszázs célja és kivitelezése

Fizikai és pszichés értelemben a fájdalmak és merevségek oldása, a rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozás a cél. A thai masszázs repertoárját túlnyomó részt nyomó és mobilizációs (kimozgató) technikák, illetve ezek kombinációi alkotják.

A nyomást talppal, tenyérrel, hüvelykujjal, könyökkel, térddel végzi a masszőr, egyenletes ritmusban, minden mozdulatnál finoman kezdve, majd egyre fokozódó intenzitással. A páciens hanyatt, oldalt és hason fekvő testhelyzetben, illetve ülésban helyezkedik el. Ezekből a testhelyzetekből állítja be a masszőr a kimozgatáshoz szükséges pozíciókat is.

A thai masszázs egyedi sajátosságát és talán legnagyobb értékét a kimozgatási technikák jelentik, amellyel minden hozzáférhető izomcsoportot és fontosabb izületet célba vesznek. A thai masszázs során az egyes izmokat mindig egy kicsit jobban megnyújtjuk mint amennyire az adott pillanatban az antagonista izomcsoportja képes lenne, és az izületeket is egy kicsit jobban kimozgatjuk mint amennyire a saját mozgató izma elmozdítaná. Ilyen finom feszítések hatására az izmok és szalagok fokozottabban ellazulnak.

A mobilizációs technikák mind a látvány, mind a testi érzés szempontjából tulajdonképpen passzív jógagyakorlatoknak tekinthetők. Olyan páros torna ez, ahol a masszőr diktálja a mozdulatokat, úgy, hogy a saját testét alátámasztásként és nyomatékként használja.

Scroll to Top