Gyógynövényterápia

Előzőleg nem nagyon hittem benne de a kezelések hatására megfogantam, most már 6. hónapos terhes vagyok és a kisbabám egészséges. Pedig előzőleg semmilyen orvosi kezelés nem segített. Nagyon hálás vagyok Önnek!. (a páciens akupresszúra, moxa, reflexzóna masszázs és gyógynövény terápiás kezeléseket, valamint táplálkozási és mozgásra vonatkozó tanácsokat kapott)
Tisztelt Uram! Köszönöm a segítségét, a kúra után eltűntek a kis ciszták a petefészkemből. Pedig előzőleg sok mindent megpróbáltam de nem volt eredményes. Egy barátnőmnek is ajánlottam Önt mert hasonló problémával küzd. (a páciens akupresszúra, moxa, reflexzóna masszázs és gyógynövény terápiás kezeléseket kapott)

Gyógynövény - a természetes hatóanyag

A gyógynövényekben a természet gyógyító ősereje rejlik. Áldásos hatásukba vetett bizalom, a nagyszerű tapasztalatok és a szélesebb körű ismertetésük lelkes közönséget szerzett a növényi gyógyeljárásoknak, sőt az orvosok és az egyetemi orvostudomány számos jeles képviselője is elismeri ennek az irányzatnak a tudományosságát, alaposságát és hatékonyságát.

A XIX. század végén a vegyi szerekben való mámoros tobzódás idejét éltük, amikor az a nézet uralkodott a tudományos orvosi világban, hogy a mindent megváltó gyógyszer csak a kémiai konyha retortájából kerülhet ki. Ennek hatására sokszáz gyógyszer került a piacra, az orvosok kezébe de rövid idő múlva, mint teljesen haszontalan, sőt leginkább ártalmas, ismét eltűnt.

A vegyi nagyipar még ma is teljes készültséggel, hatalmas tőkével, dicshimnuszokkal – óriási reklámhadjáratokkal – kíséri világ-kreációit. Szomorú, hogy még ma is akadnak tudományosan felkészült orvostársaságok, magukat komolynak hirdető gyógyintézmények, amelyek szó nélkül „bedőlnek” a hangzatos reklámnak. Vagy talán nem dőlnek be ezeknek, hanem a könnyebb ellenállás irányába haladva, rossz kompromisszumot kötnek az igazi gyógyítás kárára.

A publikum nagy része azonban megelégelte a „kísérleti nyúl” szerepét és egyértelműen foglalt állást: elég volt a sok méregből, mi a természetes gyógymódot választjuk.

gyógynövény terápia
gyógynövények

A gyógynövények kiválasztása

Nincs olyan betegség, amely az egész szervezettől teljesen függetlenül fejlődne ki és teljesen elhatárolva, az adott szövetbe ágyazná magát.

A gyógynövényterápia időtartama függ a betegségtől, a beteg pillanatnyi testi-lelki állapotától, és a gyógynövény terápiára való fogékonyságától.

A növényi gyógymódnak tehát lényegében az a célja, hogy a szervezetben fennálló megbomlott egyensúlyi állapotokat harmonizálja és a természetes öngyógyító képességet támogassa és fenntartsa.

Gyógynövények hatása

Az orvostársadalom is rájött, – persze a pacientúra is ösztönözte őket – amikor a vegyi gyógyszerekkel való kezelés hatására nem várt zavarok jelentkeztek, hogy érdemes visszatérni a gyógynövényekhez, illetve azok főzetéhez, kivonataihoz.

Ekkor azt tapasztalták, hogy magával a gyógynövénnyel – valamilyen formában – kezelve a beteget, kiegyenlítőbb, maradandóbb és mellékhatás-mentesebb gyógyulás, illetve hatás érhető el.

Gyógynövények önálló és együttes hatása

Bebizonyosodott az a Bürghi-féle gyógynövény-elmélet is, mely szerint ha több hasonló hatású gyógynövényt keverünk össze, a keverék hatása sokoldalúbb és hatékonyabb mint a csak egyetlen gyógynövényből készült, hasonló hatású, ugyanolyan mennyiségű kivonat. Vagyis a hatás nem az egyes füvek, alkotórészek összegével egyenlő, hanem azt jóval felülmúlja.

Az erős hatású – mérgező anyagot is tartalmazó – gyógynövényeknél azonban más a helyzet. Ezek a betegség tüneteire vannak hatással és nem hatnak az általános állapotra, s a betegséget leginkább okozó anyagcsere-zavarra, az összetételében beteggé lett vérre és testszövetre.

De még ezek a gyógynövények is jobbak mint a belőlük nyert – vagy szintetikusan előállított – puszta hatóanyag-kivonat mert a teljes növény használata esetén a gyógynövényben meglévő plusz vegyületek sok káros mellékhatást kiküszöbölnek, míg az előbbiek esetén ez nem történik meg.

A méreganyagokat nem tartalmazó gyógynövények viszont olyan anyagokat visznek be a szervezetbe, melyek normál körülmények között is megvannak az egészséges testben, – mert a jelenlétük létszükséglet – de, amelyek a test beteges állapotában megfogytak vagy teljesen hiányoznak, esetleg elváltoztak. Leginkább ez utóbbi gyógynövényeket állítja a szolgálatába a Phytotherápia, a gyógynövényekkel való gyógyítás.

Első megközelítésben a gyógynövények felhasználása egyszerű és rendszerint igen hatásos, mert kiválasztó képessége folytán kedvezően idézi elő a betegséget legtöbbször okozó méreganyagok eltávolítását a szervezetből.

A gyógynövények hatását vizsgálva arra az eredményre jutottak, hogy míg az egyik növény a test egyik szövetanyagával, a másik növény a testszövet másik részével van rokonságban az összetétele révén.

Ezáltal a gyógynövények hatóanyagai a vele rokon testszövetre ösztönzőleg, serkentőleg hatnak, amellett, hogy a szövet sejtjeinek táplálékot nyújtanak.

A méreganyagot tartalmazó gyógynövény is lehet szervműködést fokozó hatású, azonban a sejtet nem táplálja, mert a sejt munkáját, teljesítményét kierőszakolja. Ez erőt, energiát von el a sejttől, ami az adott szövetrész legyengülését eredményezi.

Néha persze még ilyen áron is megéri e növényeket használni mert ezeket sokszor súlyos, előrehaladott állapotú kórfolyamatoknál használják, legtöbbször gyógyszerek hatóanyagaként.

Ebben az esetben jobb megoldás ha az egész gyógynövény minden vegyületét tartalmazza a gyógyszer, a fent említett okok miatt.