Thai masszázs Budapest

A thai masszázs eredete

A jelenleg ismert thai masszázst hozzávetőlegesen ezer éve művelik, gyökerei azonban sokkal régebbi korokba nyúlnak vissza. Elméletének és technikáinak forrásait a kínai masszázsban, az indiai ayurvédikus masszázsban és a jógában lehet felfedezni.

A népi hagyomány Jivaka Kumar Bhaccat, Buddha orvosát és barátját tartja a thai orvoslás atyjának, így a thai masszázsrendszer kidolgozását is neki tulajdonítják. Hatása – akárcsak a kínai vagy indiai technikák esetében – elsősorban az energiarendszer kiegyensúlyozásában rejlik.

thai masszázs

A thai masszázs technikái

A masszázs az izmok nyomásával, nyújtásával, a különböző testhelyzetek felvételével a szabad energiaáramlást igyekszik biztosítani.

Ugyancsak az energiarendszerre hat a hason és a fejen alkalmazott pontkezelés is.

A thai masszázs hatásai

A thai masszázs hatásai közül – a keringésre, szervekre, mozgatórendszerre gyakorolt hatás mellett – a következőket lehetne kiemelni: relaxálás, feszültség – és fájdalomcsillapításstressz csökkentése.

Jellegéből adódóan kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek kezelésére, és komoly szerepe lehet vegetatív zavarokpszichoszomatikus panaszok enyhítésében is. Életminőség javító hatása úgy az egészségeseknél, mint a betegeknél kiemelkedő.

Célja és kivitelezése

Fizikai és pszichés értelemben a fájdalmak és merevségek oldása, a rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozás a cél. Ennek a masszázsnak a repertoárját túlnyomó részt nyomó és mobilizációs (kimozgató) technikák, illetve ezek kombinációi alkotják.

A nyomást talppal, tenyérrel, hüvelykujjal, könyökkel, térddel végzi a masszőr, egyenletes ritmusban, minden mozdulatnál finoman kezdve, majd egyre fokozódó intenzitással. A páciens hanyatt, oldalt és hason fekvő testhelyzetben, illetve ülésben helyezkedik el. Ezekből a testhelyzetekből állítja be a masszőr a kimozgatáshoz szükséges pozíciókat is.

Egyedi sajátosságát és talán legnagyobb értékét a kimozgatási technikák jelentik, amellyel minden hozzáférhető izomcsoportot és fontosabb ízületet célba vesznek. A masszázs során az egyes izmokat mindig egy kicsit jobban megnyújtjuk, mint amennyire az adott pillanatban az antagonista izomcsoportja képes lenne, és az ízületeket is egy kicsit jobban kimozgatjuk mint amennyire a saját mozgató izma elmozdítaná. Ilyen finom feszítések hatására az izmok és szalagok fokozottabban ellazulnak.

A mobilizációs technikák mind a látvány, mind a testi érzés szempontjából tulajdonképpen passzív jógagyakorlatoknak tekinthetők. Olyan páros torna ez, ahol a masszőr diktálja a mozdulatokat, úgy, hogy a saját testét alátámasztásként és nyomatékként használja.

A leírások túlnyomórészt Sárai Gábor: Alternatív mozgás- és masszázsterápia könyvéből valók.
 
Várom érdeklődését, bejelentkezését természetgyógyászati rendelőmbe, ha kérdése van szívesen állok rendelkezésére.