Kínai masszázs, kínaigyógyászat

A nyugati világban alternatív masszázsterápiák alatt a Távol-Keleti masszázsokat értjük. Ezek mindannyian megegyeznek abban, hogy felfoghatóak masszázsfogásokkal és kimozgatásokkal egybekötött energetikai kezelésnek. Az energetikai kezelés pedig a különbözőként elnevezett energiavezetékeken elhelyezkedő pontok stimulálásából áll.
Nagy fájdalmakkal jelentkeztem Önnél de a kezeléseinek hatására jelentősen csökkentek a derékfájdalmaim. Most már a javasolt jógagyakorlatok, ill. a gyógytorna segítségével magam is karban tudom tartani a gerincsérvemet. Köszönöm. (a páciens kínai masszázst, akupresszúra, valamint egyéni jógaterápiás kezeléseket kapott)

A kínai masszázs története

Története az időszámítás előtti évszázadokba nyúlik vissza, a kínai orvoslásban etalonnak számító Sárga Császár Belgyógyászati Tankönyve már említést tesz róla. A masszázs a hagyományos kínai orvoslás szerves része, amelyet egyenrangúnak tekintenek az akupunktúrával, a Qi Gonggal, valamint a különböző gyógyító anyagok és gyógytáplálékok használatával.

Akárcsak az akupunktúra/akupresszúra esetén, a kínai masszázsnál is a meridiánokban áramló energia befolyásolása a fő cél, s ezáltal igyekeznek kiváltani további élettani hatásokat.

A kezelés egyik előnye az akupunktúrával szemben, hogy olyan pontokat is lehet kezelni, amelyeket tűvel tilos, másrészt olyan pácienseknél is alkalmazható, akik irtóznak a tűszúrástól.

kínaigyógyászat

Főbb technikái

– az akupunktúrás pontok kézzel – elsősorban ujjakkal – történő kezelése
– a különböző masszázsfogások alkalmazása az izmokon és meridiánokon
– és a mobilizációs (izület kimozgató) technikák
Ez a technika tulajdonképpen egy masszázsfogásokkal és kimozgatásokkal egybekötött akupresszúrás kezelés.

Kínai masszázsterápia

A hagyomány és a klinikai vizsgálatok tanúsága szerint a kínai masszázs eredményesen alkalmazható mozgásszervi- és belszervi betegségek kezelésére, krónikus fáradtság és álmatlanság enyhítésére, de legalább ilyen fontos szerepe van a megelőzésben is.

kínai masszázs

Eredete és célja

Azt, hogy az idők folyamán az akupreszzúra vált ki a masszázsból és önállósodott, vagy az akupreszzúra jelent meg előbb és aztán kiegészült különféle egyéb technikákkal – ma már lehetetlen megállapítani.

Az alapelvek mindenesetre azonosak: az akupunktúrás pontok és meridiánok különböző technikákkal történő ingerlésével biztosítani lehet a meridiánok átjárhatóságát, serkenteni vagy korlátozni lehet a Qi áramlását és segíteni lehet a Qi kiegyensúlyozott elosztását a különböző szervekben és testrészekben.

A masszázst – a hátterében álló taoista szemléletből kiindulva – alapvetően kétféle céllal lehet végezni, s ez mindig a páciens vagy az éppen kezelt testrész állapotától függ. Vagy erősíteni, serkenteni, tonizálni akarunk és ehhez Yang jellegű technikákat választunk vagy pedig visszafogni, szedálni, nyugtatni, korlátozni szeretnénk, amihez viszont Yin típusú technikákat használunk.

Kínai masszázs válfajai

Ez a masszázs csak alapelveit tekintve egységes rendszer. Az idők során számos iskolája született, – pl. Yijinjing, Shaolin – köztük olyanok, amelyeket valamilyen speciális cél érdekében alakítottak ki: pl. Qi Gong masszázs, gyermek-, harcművészeti masszázs, stb.

A leírások túlnyomórészt Sárai Gábor: Alternatív mozgás- és masszázsterápia könyvéből valók.