Endometriózis kezelése

Van megoldás!

Az endometriózis egy komplex és gyakran fájdalmas állapot, ami évente milliókat érint világszerte, leginkább a reproduktív korban lévő nőket. A betegség olyan súlyos tüneteket is okozhat, mint a krónikus alhasi fájdalom, a menstruációs problémák és akár a meddőség is. Az érintettek gyakran évekig tartó diagnosztikai úton járnak, mire fény derül a valódi problémára, és sokan találkoznak az állapotukkal járó érzelmi és mentális terhekkel is.

A cikkünk célja, hogy átfogó képet adjon az endometriózisról, és bemutassa a hagyományos orvoslás által ajánlott kezelési opciókat, valamint a komplementer és alternatív terápiás lehetőségeket.

Bár az endometriózis kezelése gyakran komplex és személyre szabott, reméljük, hogy cikkünk segítségével újabb lépést tehetünk az érintettek életminőségének javítása felé. Az alábbiakban áttekintjük az endometriózis alapjait, a diagnózist, és a különféle kezelési lehetőségeket, mind a hagyományos, mind az alternatív terápiák szempontjából.

Mi az endometriózis?

Az endometriózis egy gyakori egészségügyi állapot, amely főként a reproduktív korban lévő nőket érinti. A betegség lényege, hogy az endometriumhoz hasonló szövet – amely normális esetben a méh belsejét borítja – elhelyezkedik és növekszik a méhen kívüli területeken. Ezt a szövetet „endometriózis fókusznak” nevezzük.

Tünetek

Az endometriózis tünetei igen változatosak lehetnek, de a leggyakoribbak közé tartoznak:

  • Krónikus alhasi fájdalom
  • Fájdalmas menstruáció
  • Fájdalom közösülés során
  • Meddőség
  • Fájdalmas vizelés vagy székletürítés, különösen a menstruáció idején
  • Fáradékonyság és krónikus fáradtság

Becslések szerint az endometriózis a menstruációs ciklussal rendelkező nők körülbelül 10%-át érinti, de a pontos számok változóak. Mivel az endometriózis komplex és sokszor rejtélyes állapot, fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a különböző kezelési lehetőségekkel.

Hogyan hat az életminőségre?

Az endometriózis jelentős hatással lehet a nők életminőségére. Az állapot krónikus fájdalma, az ismétlődő orvosi vizsgálatok, és az esetleges meddőség komoly érzelmi és mentális terhet jelenthetnek. Ezen kívül, a krónikus fájdalom és a gyakori orvosi kezelések szükségessége miatt sok nő kényszerül munkahelyi vagy iskolai hiányzásra, ami tovább ronthatja az életminőségüket.

 

 

Kezelési alternatívák

Nyugati orvoslás

1. Fájdalomcsillapítók

A menstruációs görcsök által okozott fájdalom csökkentésére szedhet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, ha azonban azt tapasztalja, hogy a maximálisan ajánlott dózis mellett sem szűnik meg a fájdalom, akkor más kezelés válhat szükségessé.

2. Hormonterápia

Az endometriózissal járó fájdalom csökkentéséhez vagy megszüntetéséhez hormonok adására lehet szükség. Mivel a hormonszintek emelkedése az endometriális szövet megvastagodását, csökkenése pedig a nyálkahártya lelökődését és vérzését eredményezheti, ezért a hormonok adása hatékony lehet. Ha a kezelés nem hat a tünetekre, az endometriózis diagnózisa megkérdőjelezhető.

Kezelések természetgyógyászati megközelítésből

1. Hagyományos kínai orvoslás

Az adott beteg konkrét tünetei alapján sokféle kórkép állhat fenn endometriózis esetén:
Ilyenek pl. a
– Qi (Energia) és Vér Pangás
– Hideg-Nedvesség általi Véralvadás és Elakadás
– Vér- és Qi Hiány
– Máj-Vese Hiány,
– Középső melegítő Hiány
– A Befogadó-  ill. Áthatoló Csatornák sérülése ill. Hiánya,
stb.

Az adott kórképet a hozzá tartozó akupunktúrás pontok stimulálásával kezeljük. Ez történhet tűszúrással (akupunktúra),  kézzel történő nyomással (akupresszúra), illetve moxával való melegítéssel. A moxibuszció az akupunktúrás pont fölött történő gyógynövények elégetését jelenti.

2. Reflexológia

Ez a célzott, terápiás talpmasszázs, ami az endometriózis esetén érintett területek reflexzónákon keresztül való stimulálását jelenti. Ebben az esetben ez a női szervek, az immunrendszer, az emésztőrendszer, a vese reflexzónáinak masszírozása.

3. Kínai Gyógynövény terápia

A hagyományos kínai orvoslásban minden kórképhez konkrét gyógynövények rendelhetők, amelyek gyógyító hatással bírnak. A kórkép megfelelő beazonosítása után gyógynövényes kezelésre is lehetőség van.

4. Alternatív mozgás-terápia

Itt konkrétan az Aviva tornát említeném. Speciális, a kismedence mély izmait megmozgató és ott vérbőséget okozó gyakorlatainak hatására számos nőgyógyászati betegség esetén hatékony kezelést jelent.

5. Életmód

Végül, de nem utolsósorban az adott kórképnek megfelelő étkezés, mozgás és az adott személynek megfelelő mennyiségű pihenés, alvás szintén nagyon fontos.

Összességében elmondható, hogy a kínai orvoslás vagy a reflexológia kiegészítve a gyógynövényes kezeléssel és a mozgásterápiával 3 hónapon belül jó eredményt hoz. Mellette természetesen szükséges az életmódbeli tanácsokat betartani. Időnként szükséges lehet pszichoterápiás kezelést is alkalmazni.

Hock László
Hock László
természetgyógyász

Szólj hozzá!

További írásaim

hátfájás

Hátfájás kezelése (esettanulmány)

Ebben a bejegyzésben egy konkrét esetismertetésen keresztül szeretném bemutatni, hogy egy egyszerű problémát – mint a hátfájást – hányféleképpen lehet megközelíteni, beazonosítani és kezelni a

Tovább olvasom »

Endometriózis kezelése

Van megoldás! Az endometriózis egy komplex és gyakran fájdalmas állapot, ami évente milliókat érint világszerte, leginkább a reproduktív korban lévő nőket. A betegség olyan súlyos

Tovább olvasom »