Hátfájás kezelése (esettanulmány)

Ebben a bejegyzésben egy konkrét esetismertetésen keresztül szeretném bemutatni, hogy egy egyszerű problémát – mint a hátfájást – hányféleképpen lehet megközelíteni, beazonosítani és kezelni a különböző természetgyógyászati módszerekkel. Ezen belül a hagyományos kínai orvoslás segítségével való diagnosztikára és kezelésekre bővebben kitérek mert véleményem szerint ez az egyik legkomplexebb diagnosztikai és kezelési rendszer. Azért is kell beazonosítani ezt az adott hátfájást mert a tünetek, ill. a test különböző jelzései alapján különböző típusú hátfájások léteznek a hagyományos kínai orvoslás szerint.

A konkrét eset

A páciens egy 35 éves férfi, akinek a foglalkozása ács és szobrász. 170cm magas, vékony testalkatú, haja sötét, bőre világos. Erős, nagy vitalitású, szabadidejében fallabdázik és kocog.
Fizikailag megerőltető munkát végez. Nem dohányzik és csak mértékkel fogyaszt alkoholt. Nyugodt ember, halkan beszél, szeret egyedül lenni de ha ideje engedi művésztársaival találkozik. Két évvel ezelőtt elvált.

A probléma

A páciens a lapockái között és a gerinc alsó részén érez tompa fájdalmat. Ennek oka valószínűleg a munkájához szükséges nehéz tárgyak emelése és a vésés. Állapota az utóbbi 3 évben, – amióta nagy fa- és kőszobrok készítésébe fogott – rosszabbodott.
A munkája során ugyan megerősödtek a kar- és vállizmai de a különböző alkalmakkor a hátát is túlterhelte. Kora reggel érzi legerősebben a fájdalmat, ami óvatos mozgatásra javul. Néha, ha túlerőlteti a hátát, napokig erős fájdalmai vannak, ilyenkor kénytelen feküdni és fájdalomcsillapítókat szedni.
A páciens megtanulta  Tai Qi-t, hogy javítsa a testtartását de a hátfájásán ez nem segített lényegesen. Ideges természetű és időnként, erős feszültség alatt él, amikor kiállításokra készül és ugyanakkor az ácsmunkáját is vinni kell.
Tizenéves korától időnként asztmás rohamai vannak. Gyakran megfázik a feje, ilyenkor arcüreg gyulladásai lesznek. Sokszor nem kap levegőt az orrán mert az szinte állandóan eldugul. Fittnek érzi magát de nehezére esik ellazulnia és néha aludni se tud jól. Ha nagy feszültségnek van kitéve, tarkótáji fejfájása lesz és ilyenkor nagyon merevvé válik a tarkója.

Az első módszer amivel kezelhetjük őt az a

1. Hagyományos Kínai Orvoslás

A hagyományos kínaiorvoslás szerint a hátfájásnak a fájdalom helyétől függően több oka lehet. A hát felső részén fellépő, általában munkavégzéssel és testtartással összefüggő fájdalmak oka a túlerőltetésből származó keringészavar és ehhez társul a Qi(Energia) pangása azokban az akupunktúrás  meridiánokban – csatornákban – , amelyek az izmok mentén futnak.
A hát alsó részén jelentkező fájdalmak gyakran nehéz tárgyak emelése vagy nem megfelelő hajlások okozta túlerőltetés következménye, esetleg a Vese Qi gyengeségének jele. A Vese Qi (a Vese Energiája) szabályozza ugyanis a hát alsó részének keringésének Qi-keringését.
A páciens hátfájása elsősorban a munkájával, ácsmesterségével, a szobrászkodásával, ill. az ezekkel összefüggő stresszel hozható kapcsolatba. A túlerőltetett munka a páciens Qi-jét általánosan legyengítette. Ezt fokozta még a Tüdő-Qi gyengesége és valószínűleg a Vese Qi gyengesége is. E két utóbbi gyengeség vezetett annak idején az asztmás tünetek kialakulásához, a gyakori megfázások pedig az orrduguláshoz és a melléküregek gyulladásához.
A tarkótáji Qi és Vér keringése is gyenge, ebből adódik a nyaki merevség és a fejfájás. A háti területek Qi-keringése éjszaka  – amikor fekszik – lelassul és ez vezet a reggeli izommerevséghez és fájdalomhoz. Ezen kívül az alsó háti területek gyakori túlerőltetése károsíthatta a Vese Qi-t is.

A kezelés

Az akupunktúrás vagy akupresszúrás – akupunktúrás pontok kézzel való stimulálása – kezelésnek elsősorban a fájdalmas területek vérellátásának, ill. Qi- és Vérkeringésének javítására kell irányulnia.
Ezen kívül az egész szervezet Qi-jének erősítésére – ezen belül is főleg a Tüdő és Vese Qi erősítésére.
E célból a helyi pontokat, ill. az adott szindróma gyógyítására ható pontokat kell kezelni. Ezek a pontok elsősorban a Húgyhólyag- ill. a Kormányzó meridiánon de más csatornákon is elhelyezkedhetnek.

A páciens számára hasznos lenne egy manuálterapeuta vagy egy megfelelő kimozgató masszázs-terapeuta kezelését is igénybe venni. Ez utóbbi lehet pl. kínai masszázs vagy Thai masszázs. Ezeket azonban egyeztetni kellene az akupunktúrát vagy akupresszúrát végző terapeutával is.

Következtetések

Sok függ attól, hogy a páciens a munkáját mennyire lesz képes odafigyelve végezni, a túlerőltetésektől tartózkodni, ill. mennyi időt tudna pihenésre, kikapcsolódásra szánni, főleg a kezelések ideje alatt. Lazító, nyújtó jellegű mozgásformák – mint pl. az úszás, gyógytorna vagy jóga – szintén segítenének a háti területek vérkeringésének javításában.

hátfájás

2. Távol-Keleti masszázsok vagy manuálterápia

Fokozott figyelmet szentelünk a lapockák között és a hát alsó részén észlelt tompa fájdalomnak, ill. a nyakmerevségnek és a fejfájásnak, amely akkor keletkezik ha a páciens fokozott terhelésnek van kitéve a munkájában. Gerincét a munkavégzéshez szükséges testhelyzet és a nagy súlyok emelése az évek során sokkal jobban igénybe vette, mint ahogy az az életkora alapján várható lett volna.
Testtartásának vizsgálata és gerincének végigtapintása után megállapíthatjuk az izomgörcsök és gerincmozgások beszűkülésének helyeit. Ilyen jellegű elváltozásokat valószínűleg mindhárom gerincszakaszon – nyaki, háti, ágyéki – találhatunk. A páciens fejfájásos panaszainak alapját valószínűleg a nyakon észlelt izomkeményedések és a háti csigolyák elváltozásai képezik. Érdemes gerinc röntgen vizsgálatot is végezni, hogy az esetleges további elváltozásokra is fény derüljön.

A kezelés

A páciens kezelését a teljes gerinc mentén végzett kötőszöveti masszázzsal lehetne kezdeni majd ezután következne a problémás területek speciális manuálterápiás kezelése. Kínai masszázs végzése esetén is először az izmok, ill. a kötőszövet lazításával kellene kezdeni és a speciális kimozgató technikákkal folytatni a problémás területeken. Az izmok ellazítása mellett a kimozgatások célja a normál ízületi mozgáshatárok helyreállítása lenne.
A páciens maga is hozzájárulhatna ahhoz, hogy csökkentse a hátának terhelését. Ezt elsősorban a munkavégzés alatt szükséges megfelelő testtartással érhetné el.
Tovább folytathatná a Tai Qi gyakorlását és mellette esetleg jóga- ill. relaxációs gyakorlatokat is végezhetne.
A fallabdázás és kocogás a gyenge hátát tovább gyengítheti ezért ezek a sportágak nem javasoltak.
A páciensnek megfelelően kemény matracon kellene aludnia és az üléshez is megfelelő széket kellene választani.

Következtetések

A masszázs vagy manuálterápia hatására a hátfájása valószínűleg hamarosan javulni fog de azt javasoljuk, hogy miután a panaszai megszűntek, rendszeres időközönként – kb. havonta – keresse fel a masszőrét, ill. 3 havonta a manuálterapeutáját. Különösen akkor fontos a rendszeres ellenőrzés ha a hátfájás elsősorban a munkavégzés következtében jön létre.
Annak is van azonban határa, hogy milyen gyakran lehet a csigolyákat a harmónia visszaállítása céljából egymáshoz igazítani ha a diszharmónia állandóan ismétlődik. Egy bizonyos ponton túl  a porckorongsérülések már nem kezelhetők és az idegfájdalmak elviselhetetlenek lesznek. Ha idáig jutna a dolog akkor a páciensnek változtatnia kellene a munkáján és a sporttevékenységein, főleg ha a röntgen, ill. MRI vizsgálatok porckorongsérvet vagy sérülés okozta elváltozásokat mutatnak.

3. Gyógynövény terápia

Itt elsősorban a hagyományos kínai orvoslás által alkalmazott gyógynövényeket sorolnám fel, amelyek az ilyen esetekben hatékonyak lesznek. Ehhez azonban egy kicsit jobban ki kell bontanunk a hagyományos kínai orvoslás Hátfájás-szindrómáját. A hagyományos kínai orvoslás  értelmében a szindróma egy olyan tünetegyüttes, amelyhez számos kórkép tartozik.

A hagyományos kínai orvoslás elmélete szerint a Hátfájás-Szindrómát a következő kórtényezők válthatják ki:

Olyan külső éghajlati tényezők mint pl. a
1. Szél-Hideg-Nedvesség,
2. Szél-Nedvesség-Hőség,
3. Nem megfelelő étrend/diéta

Valamint:
4. Baleseti sérülés
5. Túlerőltetés

A mi esetünkben elsősorban ez utóbbi okozta a betegséget.

Ezeknek a kórtényezőknek a következő következményei lesznek:

1. A kórtényezők megrekedése a szervezetben, ami gátolja a meridiánokban való Qi- és Vérkeringést.
2. Ez az akadályoztatás fájdalmat okoz.

És ezt hívják összefoglaló néven: Ízületi elakadás vagy gátoltság kórkép.

Ezen belül négy különböző kórképet különböztetünk meg:

1. Szél-Hideg-Nedvesség okozta Elakadás/Akadály

Tünetei: Fájdalom, nehézségérzés és vándorló fájdalom az ízületekben és az izmokban, esetleg duzzadt- és mozgásukban korlátozott ízületek, vagy zsibbadt és érzéketlen bőrterület, az összes tünet romlik borús, esős időjárás esetén. Vékony és fehér vagy vékony és zsíros nyelvlepedék,  drótszerű és feszes- vagy puha és mérsékelt pulzus.

A megkülönböztetés lényeges elemei: Fájdalom és nehézségérzet a z ízületekben és izmokban, az összes tünet romlik borús, ill. esős idő esetén.

Általános betegség-kialakulás: A Szél, Hideg és Nedvesség megrekedése a meridiánokban ami gátolja a Qi és a Vér áramlását.

Kezelési irányelvek: Eltávolítani a szelet, eloszlatni a hideget, feloldani a nedvességet és megtisztítani a meridiánokat.

A fő Gyógynövényes keverék: Yi Yi Ren Tang
Az ebben található gyógynövények:
Yi Yi Ren ( Semen Coicis), Chuan Xiong (Rhizoma Ligustici Chuanxiong), Dang Gui (Radix Angelicae Sinensis), Ma Huang( Herba Ephedrae), Gui Zhi (Ramulus Cinnamomi), Qiang Huo (Rhizoma seu Radix Notopterygii), Du Huo (Radix Angelicae Pubescentis), Fang Feng (Radix Ledebouriellae), Chuan Wu (Radix Aconii), Cang Zhu (Rhizoma Atractylodis Lanceae), Gan Cao (Radix Glycyrrhizae) és Sheng Jiang (Friss Gyömbér)
Ez – ahogy a többi itt említett gyógynövényes keverék is – ázsiai gyógynövényeket és gyógyhatású anyagokat tartalmaz.

2. Szél-Nedvesség-Hőség okozta Elakadás/Gát

Tünetei: Vörös, duzzadt és fájdalmas ízületek és bőr, mozgáskorlátozottság az ízületben, testtartási problémák, esetleg bőrpír vagy csomók, esetleg láz, szomjúság de a páciens nem kíván vizet inni, sötét-sárga vizelet, vörös nyelvtest sárga és zsíros lepedékkel, ill. puha és gyors vagy csúszós és gyors pulzus.

A megkülönböztetés lényeges elemei: Ízületi fájdalom, az adott helyen vörösség és duzzanat égő érzéssel, vörös nyelvtest sárga vagy sárga és zsíros nyelvlepedékkel.

Általános betegség-kialakulás: A szél, nedvesség és hőség megrekedése a meridiánokban, ami gátolja a qi és a vér áramlását.

Kezelési irányelvek: A meridiánokat megtisztítani a hőségtől, eltávolítani a szelet és feloldani a nedvességet.
Fő gyógynövényes keverék: Bai Hua Jia Gui Zhi Tang
Az ebben a formulában található gyógynövények:
Zhi Mu (Rhizoma Anemarrhenae), Shi Gao (Gypsum Fibrosum), Gan Cao (Radix Glycyrrhizae) és Gui Zhi (Ramulus Cinnamomi)

3. Váladék, Nyálka vagy Nedvesség és  pangás akadályozza a qi és vér áramlását.

Tünetei: Szúró és rögzült fájdalom az izmokban és ízületekben, vagy lilás elszíneződés és duzzanat az ízületek környékén, tapintható keménység, zsibbadtság és nehézség érzés a végtagokban, vagy merevség, deformáció, beszűkült mozgás az ízületben, esetleg duzzanattal és véraláfutással, sötét lila nyelvtest pangást jelző foltokkal, fehér és zsíros lepedékkel, valamint drótszerű és akadozó pulzussal.

A megkülönböztetés lényeges elemei: duzzanat, merevség, deformáció és szúró fájdalom az ízületben, sötét lila nyelvtest pangásos foltokkal, fehér és zsíros lepedék.

Általános kórfejlődés: A zavaros váladék, nyálka vagy nedvesség megrekedése a bőr alatt akadályozza a meridiánokat.

Fő kezelési elv: Felszárítani  nedvességet, feloldani a gátakat, tisztítani a meridiánokat.
Fő gyógynövényes keverék: Tao Hong Yin
Az ebben található gyógynövények:
Tao Ren (Semen Persicae), Hong Hua (Flos Carthami), Chuan Xiong (Rhizoma Liguistici Chuangxiong), Dang Gui Wei (Radix Angelicae Sinensis gyökérvég), Wei Ling Xian (Radix Clematidis)

4. A Máj és a Vese Hiányállapota

Tünetek: Elhúzódó Ízületi Elakadás szindróma, duzzanat, merevség és deformáció az inakban, izmokban és ízületekben, izomgyengeség és ehhez tartozó tünetek mint pl. fájdalom és gyengeség deréktájon és a térdízületben, hajlott vagy görbe merev hát, hideg érzékenység, vágyakozás a melegre, hideg végtagok vagy emésztő láz, spontán- és éjszakai izzadás, szomjúság de a beteg nem kíván inni, vörös vagy lila nyelvtest vékony és száraz lepedékkel, mély-, rostos- és gyenge vagy gyors és rostos pulzus.

A megkülönböztetés lényeges elemei: Elhúzódó ízületi elakadás szindróma, duzzanat és deformáció az ízületekben; izomgyengeség, ill. fájdalom és gyengeség a deréktájon és a térdízületben.

Általános kórfejlődés: A Máj és a Vese hiány állapota a meleg hiányát- és gyenge vér, ill. energia ellátást okoz az inakban és a meridiánokban.

Fő kezelési elv: Erősíteni és táplálni a Májat és a Vesét, ellazítani az inakat, és megszüntetni a fájdalmat.
Fő gyógynövényes keverék: Du Huo Qi Sheng Tang
Az ebben található gyógynövények:
Du Huo (Radix Angelicae Pubescentis), Sang Ji Sheng (Ramulus Loranthi), Qin Jiao (Radix Gentianae Macrophyllae), Fang Feng (Radix Ledebouriellae), Xi Xin (Herba Asari), Dang Gui (Radix Angelicae Sinensis), Shao Yao (Radix Paeoniae Alba), Chuan Xiong (Rhizoma Ligustici Chuangxiong), Gan Di Huang (Radix Rehmanniae), Du Zhong (Cortec Eucommiae), Niu Xie (Radix Achyranthis Bidentatae), Ren Shen (Ginseng), Fu Ling (Poria Cocos), Gan Cao )Radix Glycyrrhizae), és Gui Xin (Cortex Cinnamomi)

Az életmódra vonatkozó tanácsok

1. A páciens tartózkodjon a széltől, hidegtől, nedvességtől és a nyári-hőség nedvességtől. Ez utóbbi időjárási faktor kevésbé jelenik meg a mi éghajlatunkon.
A hideg helyeken vagy évszakokban, – beleértve az időjárás változásokat is – tartsa magát melegen, annak érdekében, hogy megelőzze a káros szél, hideg, és nedvesség hatását.
Ne tartózkodjon légkondicionáló berendezés vagy ventilátor közvetlen közelében és ne zuhanyozzon közvetlenül izzadás után. Ha beleizzadt az alsóneműjébe akkor amint tudja, cserélje le.
Ha teheti, az ágyneműjét szárítsa a napon, ill. az otthonát és munkahelyét tartsa tisztán és szárazon.
2. Legyen rendszer a napi tevékenységeiben és tornázzon, mozogjon többet annak érdekében, hogy  javítsa a teste ellenállóképességét az időjárási tényezőkkel szemben.
3. A betegség kezdeti szakaszában kapjon aktív kezeléseket, hogy megelőzhesse a betegség továbbterjedését. Ha a kórtényezők elérik a belső szerveit, maradjon az ágyban és pihenjen.
Tartózkodjon a hosszabb sétáktól, nehogy elessen, így megelőzhetőek a csontok törései.
Azoknak  akiknek hosszabb ideig ágyban kell maradni, hogy visszaálljon az ízületek megfelelő működése, megfelelő helyzetet – fekvést – kell biztosítani, hogy megelőzzék a felfekvési sebeket.
4. Azoknak, akik krónikus Ízületi Elzáródás szindrómában szenvednek – a nyugati orvoslásban ez kb. a reumatikus, ízületi betegségeknek felel meg – szorongóvá vagy depresszióssá válhatnak és csökkenhet az étvágyuk. Ezért fontos, hogy kapjanak lelki segítséget is és egy jól kiegyensúlyozott, könnyen emészthető étrendet kövessenek.

Hock László
Hock László
természetgyógyász

Szólj hozzá!

További írásaim

Endometriózis kezelése

Van megoldás! Az endometriózis egy komplex és gyakran fájdalmas állapot, ami évente milliókat érint világszerte, leginkább a reproduktív korban lévő nőket. A betegség olyan súlyos

Tovább olvasom »
hátfájás

Hátfájás kezelése (esettanulmány)

Ebben a bejegyzésben egy konkrét esetismertetésen keresztül szeretném bemutatni, hogy egy egyszerű problémát – mint a hátfájást – hányféleképpen lehet megközelíteni, beazonosítani és kezelni a

Tovább olvasom »