PCOS kezelése természetes módszerekkel

Gyakoribb, mint gondolná

A policisztás ovárium szindróma, ismertebb nevén PCOS, egy igen gyakori endokrin rendszeri zavar, amely elsősorban a reproduktív korú nőket érinti. A becslések szerint minden tízedik nő érintett, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel minden olvasónk körében van valaki, akit ez a probléma érint.

Sajnos a PCOS kezelése gyakran kimerül hormonális gyógyszerekben vagy műtéti beavatkozásokban, amelyek nem mindig hatásosak és mellékhatásokkal is járhatnak. Emellett sokan nem érzik jól magukat a gondolattól, hogy évekig, esetleg egy életen át szedjenek gyógyszereket, és keresnek alternatív kezelési lehetőségeket.

Ebben a cikkben egy másik utat mutatunk be: a természetes kezelési módszerek világát. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezek a módszerek nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést, de kiegészíthetik azt, és alternatívát nyújthatnak azok számára, akik más típusú megoldásokat keresnek.

Mit jelent a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma, röviden PCOS, egy olyan hormonális rendellenesség, amely a nők körülbelül 10%-át érinti. A szindróma kialakulása több tényezőn is múlhat, például genetikai hajlam, inzulinrezisztencia és gyulladások is szerepet játszhatnak benne. A PCOS-szel diagnosztizált nők gyakran tapasztalnak rendellenes menstruációs ciklust, például ritkább vagy elmaradt menstruációt. Emellett több, kisebb ciszta is gyakran kialakul a petefészkeken, innen ered a „policisztás” elnevezés.

Tünetek

A PCOS tünetei széles skálán mozoghatnak és nem minden nőnél jelennek meg ugyanazok. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak:

  • Rendellenes menstruációs ciklus (pl. ritka vagy kimaradó menstruáció)
  • Túlzott szőrnövekedés az arc és a test különböző területein
  • Súlyproblémák és fokozott hízékonyság
  • Akné és olajos bőr
  • Hajhullás vagy hajvékonyodás
  • Meddőség

Hogyan befolyásolja a nők életét?

A PCOS nem csupán a fizikai egészséget érinti, hanem komoly hatással lehet az érintettek érzelmi és mentális jólétére is. Sok nő küzd önbizalomhiánnyal és depresszióval a tünetek miatt, és a meddőség is komoly érzelmi terhet jelenthet. Ezen felül, a PCOS-szel élők körében magasabb a 2. típusú diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is.

Mivel a PCOS olyan sokféle módon befolyásolja az érintettek életét, fontos egy integrált, személyre szabott kezelési terv kidolgozása. Ebben a cikkben bemutatunk néhány természetes módszert, amely kiegészítheti vagy akár helyettesítheti is a hagyományos orvosi kezeléseket.

Kezelések természetgyógyászati megközelítésből

1. Hagyományos kínai orvoslás

Az adott beteg konkrét tünetei alapján sokféle kórkép állhat fenn PCOS esetén:
Ilyenek pl. a
– Qi (Energia) és Vér Pangás
– Hideg-Nedvesség általi Véralvadás és Elakadás
– Vér- és Qi Hiány
– Máj-Vese Hiány,
– Középső melegítő Hiány
– A Befogadó-  ill. Áthatoló Csatornák sérülése ill. Hiánya,
stb.

Az adott kórképet a hozzá tartozó akupunktúrás pontok stimulálásával kezeljük. Ez történhet tűszúrással (akupunktúra), kézzel történő nyomással (akupresszúra), illetve moxával való melegítéssel. A moxibuszció az akupunktúrás pont fölött történő gyógynövények elégetését jelenti.

2. Reflexológia

Ez a célzott, terápiás talpmasszázs, ami az endometriózis esetén érintett területek reflexzónákon keresztül való stimulálását jelenti. Ebben az esetben ez a női szervek, az immunrendszer, az emésztőrendszer, a vese reflexzónáinak masszírozása.

3. Kínai Gyógynövény terápia

A hagyományos kínai orvoslásban minden kórképhez konkrét gyógynövények rendelhetők, amelyek gyógyító hatással bírnak. A kórkép megfelelő beazonosítása után gyógynövényes kezelésre is lehetőség van.

4. Alternatív mozgás-terápia

Itt konkrétan az Aviva tornát említeném. Speciális, a kismedence mély izmait megmozgató és ott vérbőséget okozó gyakorlatainak hatására számos nőgyógyászati betegség esetén hatékony kezelést jelent.

5. Életmód

Végül, de nem utolsósorban az adott kórképnek megfelelő étkezés, mozgás és az adott személynek megfelelő mennyiségű pihenés, alvás szintén nagyon fontos.

A kínai orvoslás vagy a reflexológia kiegészítve a gyógynövényes kezeléssel és a mozgásterápiával 3 hónapon belül megfelelő eredményt hozhat, de mellette szükséges az életmódbeli tanácsokat is betartani. Időnként szükséges lehet pszichoterápiás kezelést is alkalmazni. Keressen fel rendelőmben előzetes időpont egyeztetéssel!

Hock László
Hock László
természetgyógyász

Szólj hozzá!

További írásaim

Endometriózis kezelése

Van megoldás! Az endometriózis egy komplex és gyakran fájdalmas állapot, ami évente milliókat érint világszerte, leginkább a reproduktív korban lévő nőket. A betegség olyan súlyos

Tovább olvasom »
hátfájás

Hátfájás kezelése (esettanulmány)

Ebben a bejegyzésben egy konkrét esetismertetésen keresztül szeretném bemutatni, hogy egy egyszerű problémát – mint a hátfájást – hányféleképpen lehet megközelíteni, beazonosítani és kezelni a

Tovább olvasom »